Home » Raijintek Orcus 360 Core Review

Raijintek Orcus 360 Core Review

0 comment

Η Raijintek είναι μια αρκετά γνωστή εταιρία στο χώρο του hardware από το 2013. Την έχουμε μάθει μέσα από τα πολύ ποιοτικά προϊόντα, ειδικά σε liquid cooling και σε chassis.

Ήρθε η στιγμή, λοιπόν, να δούμε μια ιδιαίτερα αξιόλογη πρόταση σε AiO λύσεις με το όνομα Orcus Core 360.

Συσκευασία και περιεχόμενα

Η ψύκτρα έρχεται σε ένα όμορφο κουτί το οποίο περιλαμβάνει κράτημα για το χέρι καθώς και εξωτερικό περίβλημα το οποίο γλιστρά ώστε να εμφανιστεί το εσωτερικό κουτί.

Το εσωτερικό είναι πιο λιτό από το εξωτερικό αφού έχουμε σκέτη την υδρόψυξη.

Παρόλο που στο εξωτερικό φαίνοντε οι ανεμιστήρες, η 360 Orcus Core έρχεται χωρίς αυτούς. Αυτό μας δίνει ένα πλεονέκτημα και μειονέκτημα μαζί. Πλεονέκτημα αφού δεν χρειάζεται να πληρώσουμε περισσότερο για ανεμηστήρες σε περίπτωση που έχουμε αλλά και μειωνέκτημα γιατί σε περίπτωση που δεν έχουμε, θα πρέπει να αγοράσουμε έξτρα. Για αυτό το λόγο ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να προσέξει την αγορά του και να κάνει την κατάλληλη επιλογή.

Εξαιρετική προσθήκη το έξτρα υγρό που μας δίνει η Raijintek σε περίπτωση που θελουμε να γεμίσουμε παραπάνω την AiO ή σε περίπτωση που αρχίζει η εξάτμιση του υγρού ή σε περίπτωση που έχουμε κάποια μικρή δοιαρροή κατά το maintenance της. Μπράβο στην Raijintek για αυτό και είναι κάτι που ίσως και άλλες εταιρίες πρέπει να ακολουθήσουν.

Ψυγείο,τρόμπα και άλλα

Ανάλογα πια έκδοση θα πάρουμε θα έχουμε το αντίστοιχο ψυγείο. Αυτό είναι λογικό και κατανοητό. Για αυτό το λόγο προσέχουμε να χωράει στο κουτί που έχουμε.

Το ψυγείο της Raijintek Orcus Core είναι ένα standard 360mm ψυγείο το οποίο χωράει τρείς ανεμιστήρες των 120mm ή έξι σε push/pull διαμόρφωση.

Χαρακτηριστικό της Orcus είναι η inline τρόμπα. Κεραμική, στις 4500rpm χαρακτηρίζεται από τον πολύ χαμηλό θόρυβο της. Χρειάζεται 12V για να δουλέψει και την χαρακτηρίζει η λιτότητα της αλλά και η καλή και αξιόπιστη λειτουργία.

Περνώντας στους σωλήνες μπορώ να πω, και εκεί, μόνο καλά πράγματα. Braided, σε σωστό μέγεθος, αρκετά ευέλικτοι, είναι εξαιρετικοί για κάθε είδος τοποθέτησης.

Θα παρατηρήσατε ότι λέω σωστό μέγεθος εννοώντας το μήκος τους, εφόσον πολλές AiO έχουν σωλήνες που είναι υπερβολικά μακρυοί ή υπερβολικά κοντοί, με αποτέλεσμα να πρέπει να κάνουμε ζογκλερικά για να τοποθετήσουμε σωστά και όμορφα την ψύξη.

Για το τέλος άφησα το block του επεξεργαστή και όχι τυχαία. Το block αποτελεί, ίσως, το διαμάντι της υδρόψυξης και στην Orcus είναι πραγματικά ένα από τα ομορφότερα blocks που έχουμε δεί.

Πλαστικό περίβλημα με βάση nickel-plated copper συντάσουν μια ποιότικη βάση.

Το μάτι όμως μας τραβάει το flow meter που έχει ενσωματωθεί στο πάνω μέρος του block μαζί με την RGB λειτουργία που συντάσουν μια απίστευτα όμορφη σκηνή η οποία ταιριάζει μέσα σε οποιοδήποτε μηχάνημα. Προσωπικά άλλαξα την NZXT Χ63 για την Orcus μιας και όχι μόνο ταίριαζε καλύτερα στο θέμα του υπολογιστή αλλά είχε και καλύτερες επιδόσεις, κάτι που θα δούμε αργότερα.

Το τελευταίο άλλα ίσως από τα καλύτερα feature του block είναι η είσοδος που έχει για αντικατάσταση ή αναπλήρωση του υγρού. Πραγματικά ακόμα ένα σπάνιο feature σε υδροψύξεις που θα έπρεπε να σκεφτούν να έχουν όλοι οι κατασκευαστες.

Επιδόσεις

Φτάσαμε στο ζουμί της υπόθεσης. Στις επιδόσεις της ψύκτρας.

Παρόλο που η Core έρχεται χωρίς ανεμηστήρες και για να κρατήσω το “τυχαίο” του πράγματος μιας και κάποιος χρήστης μπορεί να έχει τυχαίους ανεμηστήρες, έτσι και εγώ χρησιμοποίησα ότι βρήκα μπροστά μου. Εξάλλου, είναι γνωστό πως δεν βοηθάω τις εταιρίες στα review αλλά κάνω χρήση όπως θα έκανε κάποιος ρεαλιστικός, καθημερινός χρήστης. Για το λόγο αυτό χρησιμοποίησα έναν bequiet silent wing 2 120mm, έναν zalman 120mm μην-ρωτάτε-όνομα και έναν Antec 120mm Prizm.

Σίγουρα, λοιπόν, δεν δοκίμασα με εξιδικευμένα προϊόντα αλλά εφόσον το core έρχεται χωρίς ανεμηστήρες, έτσι και εγώ έβαλα ότι βρήκα.

Τα αποτελέσματα του πειράματος; Απίστευτα!

Χαμηλές θερμοκρασίες, χαμηλός θόρυβος, πολύ καλή ροή αέρα, μιας και από εκεί ξεκινάει και ένα μεγάλο μέρος του θορύβου, και ευελιξία στο σετάρισμα.

Ο παρακάτω πίνακας, ο οποίος θα ανανεώνεται αυτόματα με νέες λύσεις, δείχνει θερμοκρασίες της ψύκτρας σε idle και load σε έναν 3500X.

Συνοπτικά

Κάνοντας αναλογισμό της υδρόψυξης, με κόστος μόλις ~80 ευρώ, μπορώ με σιγουριά να πω πως αποτελεί μία ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια της Raijintek στις AiO.

Η Orcus Core 360 πέρα από το πανέμορφο αισθητικό κομμάτι, συνδιάζει λειτουργίες που δεν βρίσκουμε εύκολα σε άλλες υδροψύξεις και αυτό είναι και το selling point της συγκεκριμένης.

Η κίνηση να μην συμπεριλάβει ανεμηστήρες, μόνο σωστή είναι, παρόλο που μπορεί να φαίνεται λίγο “αλλοπρόσαλλη¨.

Μοναδικό μειονέκτημα πως το RGB header δεν χρησιμοποιεί το παραδοσιακό 4-pin όπως το έχουμε συνηθίσει αλλά ένα δικό της το οποίο συνδέεται στο hub της. Παρόλα αυτά, συνδέθηκε στην μητρική και δούλεψε κανονικά. Η ίδια η Raijintek, σε επικοινωνία μας μαζί της, μας βεβαίωσε πως η επόμενη έκδοση της Core, που δεν έχει το hub, θα περιλαμβάνει το παραδοσιακό 4-pin RGB header. Προσωπικά δεν θα με χάλαγε να δω και μια ARGB έκδοση της.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy